Porsche Cayenne GTS: Rijtest dan video

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

SUV sebagai kereta sukan, sekurang-kurangnya itulah tuntutan Porsche.

[Lihat dihadapan sebelum anda baca? Tonton video di SINI! ]

Secara kebetulan, GTS juga mengisi jurang dalam julat Cayenne. Antara kemasukan Cayenne (Diesel dengan 240 kuasa kuda, yang kini 60% daripada kenaikan jualan di Belanda menyumbang) dan 500 hp Turbo adalah Cayenne S (400 hp) dan Hybrid Cayenne S (380 hp) dan Cayenne V6 semula jadi (300 hp). The "ternganga" lubang diisi antara 400 dan 500 hp dan dengan itu Cayenne GTS telah menerima 420 hp. Jaja ..

The Cayenne GTS perlu atas semua berkhidmat peminat kesukanan, mengapa Porsche menggunakan kenyataan-kenyataan seperti ini: ". The SUV dengan keseronokan memandu sebuah kereta sukan" Kita adalah tugas yang indah untuk menilai kenyataan ini.

Porsche Cayenne GTS

Jawohl: soundtrack
Insanely. The Cayenne GTS bunyi seperti V8 yang akan berbunyi. GTS menguruskan keseluruhan spektrum yang bergetar bawah mengetuk keras ke atas. Sama ada anda mempunyai rakan-rakan lama masih belum dapat dilihat keseluruhan keluasan, tetapi kanak-kanak lelaki (semua peringkat umur) dalam kejiranan membuat kesan yang mendalam di belakang roda itu Cayenne GTS.

Porsche Cayenne GTS

Nein: Prestasi
Turbo adalah jauh lebih cepat. Biarkan Turbo S (yang juga datang dalam masa), yang boleh mengajar pengajaran memecut dengan kafilah sederhana belakang mungkin masih GTS. Ia tidak bahawa GTS adalah perlahan, tetapi sentiasa ada bos atas bos.

GTS mempunyai versi yang sedikit geli daripada V8 4.8 liter dari Cayenne S di bawah hood. Keupayaan plust 20 hp dan 15 Nm tork untuk jumlah skor yang 420 hp dan 515 Nm. Mungkin lebih penting, pemindahan akhir GTS dipendekkan supaya V8 membuat kelajuan yang lebih cepat dan berasa bersemangat. Dalam 5.7 saat (0.2 saat) adalah 100 pada jam dan jika anda mempunyai banyak ruang, GTS mempunyai kelajuan tertinggi 261 km / h (3 km / h). Dan 160 adalah rap yang bagus (13.3 saat), kemudian memastikan ia masih tajam permukaan hadapan dan berat badan yang tinggi hilang ketoksikan sebenar.

Porsche Cayenne GTS

Jawohl: roadholding
kerangka adalah 24 milimeter diturunkan berbanding dengan Cayenne S, juga disediakan dengan GTS Porsche Management standard Active Suspension (PASM). The Cayenne GTS adalah lebih ketat daripada sudut untuk bersaudara lebih rendah. Nadeeltje bahawa asas telah menjadi sangat sengit, walaupun dalam mod keselesaan semua lebam juga dihantar kepada penghuni. Mod Sport adalah di jalan raya hampir tidak berguna melainkan anda sendiri (atau penumpang anda) untuk menghukum untuk "tidak suci" pemikiran. Better tempahan mod sukan anda untuk trek, atau oh tunggu ia sebuah SUV, ada anda kereta ini dalam armada anda mungkin tidak akan datang.

Porsche Cayenne GTS

Belum membuat keputusan: penampilan
Pertama, anda mungkin tertanya-tanya sama ada SUV di semua dapat menjadi benar-benar sporty. Meletakkan tambahan 911 dan Cayenne kelihatan seperti sebuah lori kecil. Walau bagaimanapun, Cayenne GTS kelihatan baik, terutamanya banyak tebal daripada versi kurang kuat daripada Cayenne. hadapan ini dipinjam dari Cayenne Turbo, jadi lubang udara bumper yang lebih. Gerbang roda yang lebih luas dan skirt sisi dilengkapkan dengan spoiler double di belakang. Beberapa aksen berkilat hitam, kecuali hujung outlet dicat matt hitam sekali lagi. Untuk Cayenne GTS SUV kelihatan benar-benar sporty dan kita berada dalam mood yang baik: setengah mata demikian.

Porsche Cayenne GTS

Terima kasih kepada jahitan merah dan penggunaan yang kerap Alcantara adalah suasana dalam anyway terlalu sporty. Tidak semua yang gemerlap adalah cara standard merah, kerana Cayenne GTS diuji dilengkapi dengan pilihan dan 2852, - Euro berharga GTS dalaman pakej lembayung. Kotak untuk rel bumbung telah ditandakan seseorang yang berguna jika basikal anda di atas bumbung itu akan mengambil masa semasa Nurburgring bulat.

Porsche Cayenne GTS

Jawohl: memandu menyeronokkan
Utama doh tuntutan Porsche adalah bahawa anda boleh mempunyai dalam keseronokan Cayenne GTS ". The SUV dengan keseronokan memandu sebuah kereta sukan" benar-benar suka bermain, perjalanan Cayenne GTS tidak, untuk jenis yang menyeronokkan anda akan perlu untuk bergerak ke 911 , Boxster atau Cayman. Walau bagaimanapun, Cayenne GTS mampu untuk meletakkan senyuman di muka, terutama yang bunyi yang indah. Untuk Porsche GTS memerlukan 121,000 euro, kos tambahan sebanyak $ 20,000 berbanding dengan Cayenne S. Untuk itu anda bukan sahaja mendapat kuasa kuda tambahan, tetapi juga peralatan yang lebih kaya termasuk roda aloi yang lebih besar (20 daripada 18 "), Bi lampu xenon, kerusi sukan dan Alcantara banyak di kawasan pedalaman. Dalam hal ini, kos tambahan tidak begitu gila. VIDEO!