ujian memandu: Saab Turbo X (dengan video!)

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Terdapat beberapa kombinasi klasik dalam dunia automotif: Saab & Turbo adalah salah seorang daripada mereka. Kami memandu tafsiran terbaru dan paling berkuasa Saab konsep ini: Turbo X.

Saab Turbo X Video

Saab adalah satu jenama yang membangkitkan kebaikan tertentu, ia bukan satu jenama khas untuk posers atau landak jalan. Walau bagaimanapun, pertemuan pertama dengan Turbo X adalah berbeza: ini bukan politik yang betul Saab Biopower yang membakar E85. Turbo X adalah Saab paling berkuasa setakat ini. Untuk meningkatkan keseronokan, Turbo X juga hanya terdapat dalam warna hitam muram yang telah dinamakan Jet Hitam. Visual dipertingkatkan lagi oleh 18 inci (pilihan 19 inci) roda aluminium dalam mat titanium. Spoiler depan diubahsuai dengan pengambilan udara bersepadu dan diubahsuai spoiler belakang kedua-duanya menyediakan aliran udara yang lebih baik dan memberi Turbo X adalah penampilan yang lebih sukar.

Saab Turbo X

Beberapa dekad yang lalu tidak terfikir bahawa ada sesuatu yang lain daripada empat silinder di bawah bonet yang Saab adalah. Lagipun, dengan empat silinder, dan bantuan pengecas turbo juga boleh didapati lebih daripada potensi prestasi yang cukup. Namun Sweden tunduk kepada permintaan daripada pasaran dan sebagainya kita dapati 2.8 liter di bawah bonet Turbo X ialah V6 besar. Dengan bantuan pengecas turbo, V6 menyampaikan 280 kuasa kuda pada 5550 rpm dan tork 400 nm antara 2150 dan 4500 rpm. The Vectra OPC adalah blok ini boleh didapati dan kerana kita dibenarkan untuk menunggang kita, yang adalah peminat. Turbo X dihasilkan dalam edisi terhad 2000 keping, tetapi nasib baik mendapatkan pembeli Aero XWD juga 280 hp dan bukannya standard 255 hp di sebelah pacuan roda depan Aero. Dengan hp 280 kedua-dua baru mencapai kelajuan tertinggi 250 km / h. Untuk pecut 100, Turbo X Sukan Sedan 5.7 saat diperlukan, manakala SportCombi mendapat pekerjaan ini dalam 5.9 saat.

Saab Turbo X

Jika kita lencana baru kereta Saab seperti 9-2X dan 9-7X hanya membiarkan pergi untuk apa itu, Turbo X adalah roda Saab pertama. Ia seolah-olah yang menakjubkan tetapi nampaknya musim Scandinavia dengan tolok salji terus hidup dengan baik dengan hanya memandu roda depan (dan tayar disemat). Tetapi sekarang Saab telah oleh itu membangunkan sistem pacuan empat roda dan mereka tidak diabaikan sebarang risiko. Ia telah dinamakan XWD dan sistem Haldex generasi keempat boleh mengawal kuasa-kuasa untuk (hampir) 100% ke hadapan atau roda belakang. Dalam sistem Haldex setem lama, mesti roda pertama spin berlaku sebelum sistem jika tidak boleh mengagihkan kuasa-kuasa. sistem Saab XWD menandakan diri sebagai sistem pacuan semua roda yang aktif, lebih banyak maklumat digunakan untuk menentukan bagaimana kuasa-kuasa perlu dibahagikan antara gandar depan dan belakang. Satu unit kawalan pusat menerima lebih daripada dua puluh sensor, termasuk ABS dan ESP, pelbagai data seperti kelajuan kenderaan, kelajuan putaran roda, pecutan sisi, tetapan pendikit, sudut stereng dan kelajuan putaran sekitar paksi menegak.

Saab 9-3 Aero XWD

Ketika memecut keluar dari selekoh, sehingga lapan puluh peratus daripada tork dihantar ke roda belakang untuk menyimpan kereta seimbang. Di kawasan bukit di sekitar Marseille adalah satu kegembiraan untuk mendengar V6 turbo di tempat kerja dan rasa. The 9-3 Aero yang kita dapat merasakan gigi juga dilengkapi dengan sistem XWD itu. Kesan pertama: cengkaman, daya tarikan dan cengkaman lagi. Bermunculan dari satu keluk ke turbo V6 yang melakukan suatu gambaran Darth Vader dan saya terus kagum dengan kemungkinan yang ditawarkan oleh sistem XWD itu.

Saab Turbo X

Di jalan asfalt yang kering dibuka kepada pengguna jalan raya yang lain, anda mesti mempunyai hati yang besar untuk benar-benar menghampiri had Aero XWD. Saab adalah nasib baik menyedari masalah ini dan mempunyai trek ujian kecil diplotkan pada litar Paul Ricard, yang kita dapat menghalau Turbo X. yang paling mengagumkan slalom pendek pendikit penuh dari 40 km / h yang akan diambil. Turbo X adalah neutral panjang dan hanya mempercepatkan antara kon melalui. Hanya selepas banyak provokasi berlaku akhirnya understeer pada.

Saab Turbo X

Saab Turbo X

Turbo X mempunyai lebih canggih, sambil menambah, yang eLSD. Ini adalah dikawal secara elektronik pengkamiran terhad-slip yang membahagikan sehingga 40% daripada tenaga penggerak antara roda belakang. Ketika memecut keluar dari selekoh mendapat roda belakang luar yang boleh mengendalikan kuasa yang paling juga memperuntukkan kuasa yang paling dari enjin. Itulah di mana menyeronokkan untuk Turbo X lagi, kerana brek adalah lebih besar (untuk dalaman dibolong dan 345mm lebar). Penggantungan itu diturunkan 10 mm dan tema dalaman adalah "hitam" yang berterusan. Kerusi sukan adalah kerusi rehat dengan kulit hitam dan serat karbon digunakan pada papan pemuka, panel pintu, kotak sarung tangan dan gearshift bezel. Untuk penunggang malas Sweden Saab Turbo X juga menawarkan kotak gear automatik.

Saab Turbo X

Harga untuk semua keindahan ini: Sedan Turbo X Sukan dengan transmisi manual adalah 64 510 euro dan mesin ini kos 67 940 euro. Turbo X SportCombi transmisi manual adalah 66 750 dan 70 180 mesin euro. Aero XWD adalah "semua" dari 59 410, bayaran tambahan lemak lima besar di bahagian depan pacuan Aero (yang mempunyai "hanya" 255 hp). Jika doktor gigi anda tiba-tiba menjadi sangat gembira dan rang undang-undang agak mengecewakan, anda tahu bagaimana ia. filem!