Penyelenggaraan kereta anda: casis muktamad [3]

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Kereta itu telah berubah. Haarfijn menghantar, segala-galanya seolah-olah tersekat, tidak mengalami dipukul. Benar-benar menghancurkan pengendalian tidak. Dengan menyelam brek berat hadapan seolah-olah kereta mahu menggali jalan yang ke hujung yang lain di dunia. Selekoh pada kelajuan tinggi kelihatan pada kedua-dua roda luar dan kejiranan ambang yang kaya, anda mabuk laut. Masa untuk mengambil air dan peredam di bawah mikroskop!

Bagi mereka yang terlepas setakat ini: bantuan Autoblog daripada pen lama lagi untuk membuat kereta seorang pemandu denda itu. Perkhidmatan asas kita telah. Bermain dalam bingkai dibetulkan.

Memilih, membeli dan memasang mata air baru, penyerap kejutan dan bar penstabil adalah menyeronokkan. Pertama sekali, anda sering menghadapi bahagian berwarna. Anda benar-benar boleh memegang mereka dan tera sebaik sahaja mereka keluar dari kotak. Adakah anda pada keseronokan Mengeluarkan mesin dari bungkusan ketika itu ia juga memasang apa-apa kerja rumah. Roda adalah lebih rendah, tupang berasingan, kaki membongkar sebagainya. Untuk yang terakhir tiba di hadiah sebenar: kereta berubah sama sekali. Pengesahan terbaik yang anda boleh melihat bahawa anda telah memilih bahagian-bahagian yang betul.

Sorting keluar boleh menjadi awal agak berat. Banyak jenama, begitu banyak pilihan. Sama ada atau tidak dipotong? peredam gas penggantian Sportieve- atau standard?

Apa dalam mana-mana menasihatkan ialah: melihat bulu atau ke bawah lebih daripada 3 cm dengan penyerap kejutan standard. Bulu ini dibuat untuk ketinggian yang pertama, yang hanya bergantung kepada beban. Mana yang anda lihat pada musim bunga daripada melemahkan serius. Tambahan pula yang berkaitan dengan air yang di hilir ciri lebih tegar. Ini menghalang anda bertepuk terlalu mendalam melalui bulu anda. Dalam penyerap kejutan yang sama boleh digunakan untuk sebahagian besar. Mereka bekerja dalam julat yang tertentu. Adakah anda akan lebih rendah di samping mengekalkan standard peredam atau "bisu" pada pesongan spring kuat ini tidak cukup untuk menangkap kereta.

Penggantungan dan redaman (Volvo 244 Turbo)

bulu
Yang mudah, ia melantun atau mati dan menentukan ketinggian kereta. Jadi mudahnya sesungguhnya. Apabila memilih anda hanya menonton ketinggian yang dikehendaki (penyimpangan daripada standard) dan kekakuan. Bulu sering tertentu kepada salah satu model kereta. Adakah kereta ke bawah, musim bunga adalah lebih keras. Lebih keras mewujudkan lebih banyak "langsung" kereta. menyelam kurang di bawah brek dan kurang roll badan di selekoh, tetapi juga kurang selesa. Tanpa kusyen spring betul adalah yang terbaik di mana sahaja. Comfort adalah wajar atau mungkin untuk kelihatan lebih baik untuk peredam dan bar anti-roll untuk mengendalikan.

penyerap kejutan
A (baik) kereta adalah apa-apa tanpa redaman yang tetap. A air kereta dan ke bawah tidak bermakna anda mendapat pengendalian yang lebih baik dengan air sahaja lebih rendah. Anda mahukan kereta selain daripada mata anda menyesuaikan redaman. Ini menghalang shock absorber (atau Melemah) pergerakan musim bunga.

Penyerap kejutan menentukan kelajuan di mana roda masuk dan keluar dari mata air. Bergantung pada kereta penyerap kejutan 'slaid' di jalan beralun atau mengekalkan cengkaman kereta roda ikut lebam. penggantungan lembut dan redaman "terapung" di atas ambang ia. penggantungan lembut dan redaman sengit membuat anda merasa ketulan ini tetapi menangkap hit sebenar ke atas. Dari segi cengkaman anda adalah yang paling teruk off dengan penggantungan 'keras' lembut dan redaman. Walaupun pergerakan adalah roda kecil akan dengan cepat pergi ke 'pengembalian'. roda adalah oleh itu tidak sentiasa berhubung dengan jalan raya.

Dalam amalan, mempunyai dua pilihan: sukan atau redaman standard. Yang mengatakan apa-apa tentang kualiti, ia mewakili hanya 'biasa' lagi. peredam sukan mempunyai kurang (musim bunga) pergerakan. Anda berasa lebih baik yang anda memandu di atasnya. kereta kekal mendatar dalam semua keadaan.

Kualiti kejutan terpancar di dalam pergerakan yang minimum di mana mereka mula mengisi. Amat contoh peredam buruk membolehkan 5mm pergerakan 'percuma' musim bunga untuk. penyerap brek sangat baik sudah pada perjalanan musim bunga 0.1 mm. pengecilan baik memberikan tekanan berterusan roda di jalan raya, jawapan lebih mudah diramalkan bingkai sokongan dan cengkaman yang lebih baik. Sangat berguna apabila teruja stereng.

penstabil
Bagaimana anda mengelakkan menyengetkan kereta? Dengan menyengetkan badan bergerak ke roda di luar. Kereta itu melantun ke tepi dan anda berakhir dengan masalah di kerusi anda. mata air sengit dan peredam membantu, memandu berkepala percuma tidak ada lagi. Terdapat banyak 'bagus' penyelesaian yang tersedia: bar penstabil. Pada gandar depan biasanya standard, selepas terlepas kerap. rod terlibat mata air di sebelah kiri dan kanan kereta antara satu sama lain. Pendahuluan roda kiri, kemudian penstabil memastikan terlalu yang betul dalam mesti mata air, dan sebaliknya. A rod lembut membolehkan perbezaan yang lebih besar (dan lebih mencondongkan) ditambah.

Tiada lagi menyengetkan penggantungan lagi selesa; sempurna! Walau bagaimanapun, memilih penstabil tidak terlalu sengit (atau tebal). kereta akan mengambil setiap giliran gelongsor. Pemindahan di bawah keadaan terkawal sebagai lucu, di bawah memandu stereng berterusan di sekeliling bosan dengan cepat.

Bar penstabil ditunjukkan dalam merah

Ini cerita keseluruhannya saya digariskan dalam selesa, kereta saya dikawal. standard Volvo 740 masih boleh kalah. Dalam standard lembut konfigurasi berasa tergelincir dan sistem kemudi lewat. Drifting adalah hanya jika anda mengetuk sangat teruja kembali. Dengan penyerap kejutan sengit, stereng berasa kembali. Stereng mendapat personaliti kedua. Ia memberikan permukaan dipasang, anda rasa memandu roda depan dan ke dalam salji dan kehilangan cengkaman mereka. Pembetulan serta-merta mencerminkan. Bar penstabil standard menjaga roll badan di bawah kawalan dan membuat ia 'membuang cross' mudah.