Mengapa tidak tiap-tiap badan boleh mengendalikan pecutan

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

G-daya dalam roller coaster

Tubuh manusia boleh lakukan banyak, tetapi apabila ia datang kepada pecutan atau nyahpecutan, kami mempunyai had kami.

Anda boleh denda 400 km / h, tetapi anda berdiam diri atau kelajuan dalam satu saat anda terlalu banyak dalam masa yang terlalu sedikit, maka anda mempunyai masalah. Semuanya mempunyai kaitan dengan G-tenaga untuk mengendalikan badan anda mendapat. Mari kita hanya menganggap untuk kemudahan perjalanan di dalam kereta itu. Tarik puasa, kemudian membuat positif G-daya (semasa pecutan) memastikan anda keras ditekan ke tempat duduk anda. darah akan turun ke kaki anda. Negatif G-daya (semasa brek) boleh menolak keras dalam tali pinggang anda, meningkatkan darah ke kepala anda.

pengsan
Ia adalah dengan kereta pada masa kini hampir mustahil untuk mempercepatkan keras atau melambatkan (atas perlanggaran selepas kemudian ...) yang anda menjadi tidak sedarkan diri, tetapi yang agak berbeza dalam seorang pejuang. Di sana anda mendapatkan iaitu berurusan dengan G-kuasa ketiga, yang dipanggil Gz. Ini adalah hit yang anda dapat apabila anda tiba-tiba terbang gaya atas atau ke bawah dan segera daya yang menyebabkan anda pengsan.

A semakin meningkat dengan pesat F-22 Raptor

Darah ke kaki anda
Bagaimana? Badan anda memerlukan tekanan darah sekurang-kurangnya 22 milimeter merkuri untuk mendapatkan darah untuk otak anda. Setiap positif daya Gz tambahan (kenaikan tiba-tiba) juga berfungsi tekanan yang diperlukan untuk mengepam darah ke otak anda. Itulah denda sehingga kira-kira 2G, tetapi akan menjadi lebih (tidak terlatih) orang tidak sedarkan diri pada 4 atau 5 G. Anda mempunyai otak daripada kerana tiada oksigen lagi, kerana semua darah berkumpul di kaki anda. Terima kasih kepada latihan khas dan tahan juruterbang mereka menyimpannya untuk sekurang-kurangnya 9 G.

Darah ke otak anda
Kemudian terdapat juga kuasa-kuasa Gz negatif (jatuh tiba-tiba), yang mungkin mempunyai kesan yang lebih dramatik. Anda masih boleh menarik apa-apa saman khas, tetapi dengan dua atau tiga G menyentuh semua orang tidak sedarkan diri oleh semua darah di dalam otak anda. Anda akan mendapat bukan sahaja kepala merah ...

Ia pergi seperti positif G-kuasa tidak segera maut gembira kerana memecut singkat tetapi sengit, brek, jatuh atau naik. Dapatkan proses anda untuk masa yang lama besar G-kuasa-kuasa, anda benar-benar berada dalam kesusahan. The 16G tekanan cukup untuk membolehkan anda mati dalam masa satu minit, manakala 100G cukup untuk segera membiarkan Bob menjelaskan kepada anda. Ini tidak tetap nombor, sebagai orang yang berpengalaman kini boleh sekali lagi daripada orang biasa.