Belgium merupakan syurga auto. Tetapi mengapa?

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Minggu ini jualan kereta tradisional diperkenalkan semula ke dalam dunia. barangan belanda melihat kekalahan 15 peratus dan mendapat hampir 556,000 jualan kereta off. Juga Jerman dan, di luar Eropah, Amerika Syarikat, dengan sangat baik pada tahun 2011. Tetapi mahkota itu tegang dengan Belgium, dengan kekalahan 572,000 jualan. Dan semasa negara ini mempunyai satu pertiga kurang orang daripada Belanda. Apakah penjelasan?

Ia tidak begitu tinggi bahawa jual beli adalah sampingan. Setiap tahun, dijual banyak kereta di atas purata Belgium, walaupun pada tahun 2011 (seperti pada tahun 2010 pada masa itu) merupakan satu rekod bagi jiran selatan kita, yang tidak memerlukan wanita telanjang untuk menghilangkan kereta mereka. Kerana ini komplot saya, saya juga menggali sedikit, yang saya dibuat menggunakan baik bantuan duo Huyskens dan Bosman BOVAG dan Jasper Verweij daripada VWE itu.

Andaian logik pertama yang akan mengatakan bahawa terdapat lebih banyak kereta per kapita memandu di Belgium. Ini tidak benar. Sama seperti di Belanda meliputi kira-kira 1 kereta pada 2.1 orang. Oleh itu, kita perlu melihat? Gijs Bosman (jurucakap BOVAG) berkata yang berikut mengenai:

Anda sudah perlu melihat pada awal usia armada: ia mungkin bahawa Belgium baru membeli menaiki kereta lebih pendek berbanding GB dan kereta yang lebih tua sebelum ini dibatalkan atau dieksport. Kemudian muat semula armada begitu cepat. Tetapi itu adalah andaian bahawa saya telah tidak dipilih. Jasper Verweij VWE berkata, walaupun lebih eksport dan pasaran kedua tangan yang kecil membolehkan pemprosesan yang lebih pantas.

Di Belanda, satu 'pendaftaran', yang kita dikira sebagai sebuah kereta baru yang dijual, pembebasan bahagian dua, anggapan itu. Jadi pemilik sebenar kereta itu ialah orang Belanda atau syarikat. Di Belgium ia dipanggil tender. Katakan bahawa hanya bahagian 1, jadi hanya isu sijil pendaftaran, terdapat tidak memerlukan pemilik fizikal yang berkaitan dengan kereta baru. Kereta itu kemudian boleh dieksport sebagai sebuah kereta baru. Seorang rakan sekerja saya berpendapat bahawa, kerana harga yang rendah kereta di Belgium, sering berlaku. Lebih daripada Nederland.Dat boleh menjelaskan bilangan besar penyertaan, tetapi ini adalah satu andaian kerana pendaftaran Belgium dan mengira kereta baru kelihatan betul-betul, saya (masih) tidak boleh memikirkan ..

Tambahan pula, masih terdapat merangka faktor sosio-demografi. Sebagai contoh, yang akan membawa kepada kos yang rendah permotoran di Belgium untuk lebih pemilikan kereta dan armada yang lebih baru. Bilangan kereta anda welin akan melihat angka dan muncul di jalan raya di Belgium tidak lebih besar daripada di Belanda. Masukkan ekonomi, saya fikir.

Berikut adalah beberapa perkara yang menarik dari hadapan. Pertama, ia adalah tidak dapat dinafikan benar bahawa apabila gaji yang lebih kurang sama, tetapi harga pembelian kereta di Belgium insentif jauh lebih rendah ada sebelum ini untuk membeli yang baru. Anyway: walaupun di luar negara menyerang harga berbanding dengan Belanda, dan tempat (jika kita negara-negara kerdil kaya sama-sama diambil kira) dijual lebih banyak kereta baru per kapita seperti dalam Belgium (lebih daripada satu kereta baru setiap 20 orang). Saya telah mengumpul beberapa statistik semasa minggu dan meletakkan secara ringkas:

jualan kereta

Di mana ia akan berada di dalam? Mungkin kehadiran banyak institusi Eropah di Belgium menyediakan peranan. Terdapat diperolehi melebihi purata, dan saya boleh bayangkan bahawa di sini juga rakyat perlu tanpa keluarga selain, yang menarik sehingga purata. Tetapi ini adalah spekulasi tulen. Atau anda akan mendapat kereta syarikat, walaupun dalam pekerjaan yang paling bermakna dalam Belgium? Dan berapa banyak kereta yang dijual, tetapi tidak memakai lencana?

Pertumbuhan armada Belgium dan kadar penggantian adalah, lebih-lebih lagi, disimpan kemas. Ini boleh didapati di sini (XLS)

Anda faham, kita tidak lebih jauh. Oleh itu, kita bertanya kepada anda, yang reaguurders Belgium (sudah tentu ia boleh juga jika kau Ollander dan mempunyai pendapat), untuk berfikir dengan kuat. Adalah armada anda memang agak muda atau menunggang tong lama sebagai baik di sekitar? Dan, berikut pada soalan dalam petikan: bagaimana sijil pendaftaran Belgium kelihatan seperti? Boleh seseorang hanya mengimbas dan (tahu bagaimana untuk memenuhi) Jawatan? Sumbangan adalah dialu-alukan dalam komen.