Bagaimana untuk menjadi seorang pemandu Formula 1?

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Bagaimana untuk menjadi seorang pemandu Formula 1?

Dengan Max-mania giat dijalankan adalah perlumbaan di Belanda lebih popular berbanding sebelum ini. Cita-cita untuk berlumba pada tahap yang paling tinggi? Autoblog anda tangan membantu dengan senarai tips.

Bermula seawal mungkin

Kemudian mari kita memulakan segera dengan berita buruk. Pada masa yang anda membaca ini, kerana anda terlalu lewat. Atau sebaliknya terlalu tua. Max Verstappen mendapat seperti berusia 4 tahun buat kali pertama dalam kart dan kita masih boleh menganggap bahawa pembaca kami bahawa umur sudah telah berlalu. Sebaliknya, bilangan lilin pada kek tidak menentukan segala-galanya lagi. Damon Hill sebagai contoh, juara pada tahun 1996, mendapat hanya pada usia 23 buat kali pertama dalam perlumbaan kereta. Bagaimanapun, yang mempunyai nama yang terkenal lagi. Itu sebaik selepas hujung.

Membuat pertukaran kepada kereta

Sebaik sahaja anda telah meraih kejuaraan terbanyak di pelbagai liga KF dan KZ bersama-sama, perkara yang semula jadi adalah untuk membuat peralihan kepada kerja sebenar. Mick Schumacher contoh dalam Formula 4 adalah pihakmu dihidupkan terus ke Formula 3. Pastikan anda tidak kekal terlalu lama dalam kelas tertentu hang, kerana itulah biasanya tanda bos pasukan yang hebat bahawa anda hanya tidak bahawa tambahan tawarkan berbanding dengan persaingan.

Mempunyai nama yang terkenal

Baik jika ayah anda adalah pelumba terkenal, sepupu anda (Bruno Senna) atau saudara (memikirkan saudara-saudara Schumacher); satu nama yang terkenal akan sentiasa membantu dalam "tempat kejadian". Nama yang sama sekali lagi boleh berfungsi terhadap anda secepat contoh Senna muncul pada permulaan perlumbaan, jangkaan yang tinggi serta-merta. Dalam pada itu, Bruno Senna tamat selepas tiga tahun Formula 1 Formula E, dan dalam perlumbaan ketahanan. Sudah tentu tidak sesuatu yang dia sepatutnya berasa malu dengan, tetapi anda mendapat titik kami.

Ralf dan Michael Schumacher

G menghabiskan masa anda pada perlumbaan

Verstappen seolah-olah bekerja antara GP dan komitmen penaja oleh banyak jam dalam simulator (di rumah atau di pejabat) dan yang membayar. sempurna jelas semasa perlumbaan di Azerbaijan yang begitu banyak dedikasi berbaloi semasa perlumbaan. Lewis Hamilton, yang lebih daripada sekali mendakwa dia menghabiskan terlalu banyak masa dalam isu-isu periferal sekitar F1, mempunyai masalah dengan tetapan enjin. Ia mengambil masa terlalu lama untuk pemandu bintang Mercedes telah menyelesaikan masalah ini, tetapi kemudian peluangnya untuk keputusan yang baik sebagai baik sebagai hilang. Anda tidak membuat kita percaya bahawa ini telah berlaku sebagai LH44 lebih jam telah dibelanjakan untuk simulator dan telah mendalam butang lebih baik pai pada stereng, sesuatu yang seolah-olah lebih memahami generasi muda.

Meletakkan yang lebih jauh

Contoh lain, hanya untuk memberikan yang sedikit pengabdian tambahan bermanfaat untuk keputusan. Racing tuhan Ayrton Senna dikenali bahawa dia mahu mengambil butiran terkecil kuasa-Nya dengan jurutera Honda pembina enjin sehingga lewat malam, untuk sentiasa membuat enjin yang sedikit lebih baik. Verstappen seolah-olah melakukan perkara yang sama, atau adakah orang Renault. Anda juga boleh menghabiskan waktu malam di sebuah kelab pilihan anda, tetapi anda tidak pergi perlumbaan lebih cepat pada hari Ahad.

Melibatkan diri dalam seni

Tambahan pula, ia membayar untuk mendalamkan menyebabkan anda dari usia muda dalam seni. Jika anda sebagai seorang lelaki muda sudah beberapa idea menyesuaikan dan Tweaker kart anda (enjin), selebihnya anda perlu ada manfaat kerjaya anda. Asas-asas, selepas semua, kerja-kerja dalam semua kelas perlumbaan yang sama (kereta tetap kereta) dan jika anda sebagai rookie dalam F1 bercakap bahasa yang sama seperti jurutera anda, membayar ia keluar.

Max dan Jos

Ambil mentor / langkah pada satu pasukan junior pertubuhan ini

Kedua-dua mata yang dibincangkan bersama-sama, kerana mereka adalah lebih kurang sama. Jika seseorang memberitahu anda secara berterusan lebih baik dan bagaimana boleh anda kesepuluh terakhir kart / kereta anda, anda memerah, anda hanya mengetahui lebih dalam masa kurang. Sejak pemandu muda perlu tergesa-gesa untuk penjimatan masa itu kart penting kepada kira-kira ASAP beralih kepada kereta lumba. Dalam kes Max, kita secara semulajadi cenderung melihat ayah Jos, membuat semua pemenang GP paling muda sudah di peringkat bahagian awal program Red Bull. Hamilton pada usia muda di bawah kontrak dengan McLaren dan Pascal Wehrlein sudah aktif dalam DTM untuk Mercedes. Kita menyebut hanya beberapa contoh untuk menunjukkan bahawa anda lebih baik akan diminta untuk menimbulkan minat pasukan besar. Bukan sahaja peluang anda untuk tempat yang dengan meningkatkan hit, tetapi juga untuk belajar dengan lebih cepat.

Menyediakan beg besar (penajaan) wang

Jika anda tidak datang dengan hanya bakat, kandang berlumba dalam Formula mahal 1 sentiasa up untuk pemandu yang membawa beg nice wang. Nadeeltje: mereka sering terutama pasukan yang lebih kecil untuk duduk sen malu, kerana dengan itu pasukan yang lebih kecil. Sebaliknya anda boleh dengan "membeli" kerusi dengan pasukan yang lebih kecil masih menunggang dalam perhatian daripada kanak-kanak lelaki besar. Dengan syarat bos pasukan anggun mematuhi perjanjian, Giedo anyway?

Secara kebetulan, jumlah purata di atas bakat adalah tidak diperlukan jika beg wang cukup besar. Peminat yang mengikuti F1 lagi boleh meragui penipuan lelaki dan Taki Inoue, Pedro Diniz dan Ricardo Rosset ingat. Pada grid pada tahun 2016, terutamanya Indonesia Rio Haryanto dikenali sebagai "pemandu membayar".

John Surtees

Mula jika perlu pada dua roda!

rakan-rakan @Dizono akan berterima kasih kepada saya untuk tip ini, tetapi anda juga boleh memulakan kerjaya anda dalam enjin (kecil). pemandu Legio anda memang hilang. John Surtees menjadi juara dunia pada dua dan empat roda (agar) dan Damon Hill, yang telah diluluskan sebelum ini dalam cerita ini, walaupun menunggang basikal ketika dia melepasi usia 20. Sebaliknya, dua lelaki dalam era yang sama sekali berbeza melakukan perkara mereka dan bahawa anda hari ini sangat lewat jika anda hanya mendapat selepas dua puluh pertama anda dalam sebuah kereta perlumbaan. Tetapi kita sudah bercakap tentang. Tetapi kita masih boleh mendedikasikan titik pada dua roda.

Membeli basikal percubaan

Selain itu ia sudah pasti baik untuk kemahiran anda, menunggang seperti basikal percubaan adalah cara yang baik untuk membuat anda dalam bentuk. Selain itu, kami lebih suka perkara itu dalam perjalanan pusingan daripada kita x beberapa jam setiap hari sedang kembang-kempis dan engahan di atas treadmill. Triallen Ia adalah cara yang agak selamat untuk bekerja pada fizikal anda. MotoGP pelumba seperti memandu antara kaum dengan kerap untuk basikal kotoran, tetapi ada tulang patah (atau lebih teruk lagi) sentiasa mengintai.

bersenang-senang

Kemudian encore lain, klise dan pintu terbuka dalam satu. Sesiapa sahaja yang kadang-kadang menunggang (atau bola sepak) tahu: bapa yang berdiri di sebelah menjerit kerana anak mereka tidak menunjukkan prestasi wish list bapa. Bodoh, tetapi mungkin lelaki itu adalah tidak ada selera makan pada semua? Fun dan kasih sayang untuk perlumbaan oleh itu bahan-bahan utama untuk pengembaraan yang berpotensi berjaya dalam sukan permotoran.