Maserati Quattroporte V8 dan ujian jalan raya video

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Dua turbochargers, empat pintu, lapan silinder. Ini adalah bahan-bahan dengan limosin Itali bahawa Jerman (dan Jaguar) perlu membuat sukar. Sama ada mereka akan berjaya ...

[Lihat dihadapan sebelum anda baca? Tonton video di SINI! ]

Maserati mempunyai cita-cita, mahu berkembang jenama. Lebih banyak kereta hanya boleh menjual jika tawaran itu adalah lebih luas di Maserati dan lebih enjin yang ada. Owner Fiat melaburkan tahun kepada 1.2 bilion euro pada Maserati menjual kira-kira 50,000 kereta setiap tahun di seluruh dunia menjelang 2015. Tahun lepas kiraan itu menikam pada 6307 unit, jadi CEO Maserati Harald Wester masih mempunyai beberapa kerja yang perlu dilakukan.

Maserati Quattroporte

Untuk mewujudkan ruang dalam julat Quattroporte baru telah berkembang. Lubang yang dicipta diisi oleh Ghibli, yang mempunyai untuk menyukarkan A6, E-kelas, XF dan 5-siri. The Ghibli juga dilengkapi dengan diesel, dan jika itu tidak mencukupi, Maserati juga mempunyai rancangan untuk SUV: yang Levante.

Maserati Quattroporte

Lebih lama, lebih luas dan lebih selesa
Panjang Quattroporte meningkat sebanyak sehingga 5.26 meter. Akibatnya, batang adalah jauh lebih besar (80 liter) dan penumpang tempat duduk belakang mendapat lebih banyak ruang (105 mm). Walaupun dimensi luaran yang lebih besar, Quattroporte adalah 100 kilogram lebih ringan dan kini mempunyai berat 1900 kg. Maserati mencapai ini dengan penggunaan pintu aluminium, spatbor dan tudung but.

Maserati Quattroporte

Satu melihat dimensi meningkat dan menghantar kekasih sendiri tahu cukup: Quattroporte telah ada kurang. Maserati melihat pemilik mengambil meninggalkan acherin tempat, itulah sebabnya terdapat pilihan yang ada untuk membuat lebih bagus kehidupan di sana. Terdapat boleh dipesan dengan meja lipat dan kerusi belakang triple boleh digantikan dengan dua berasingan, kerusi elektrik boleh laras, yang termasuk sebuah petak peti sejuk untuk minuman.

Maserati Quattroporte

kurang dinamik
refleks tajam masih ada, walaupun kurang ketara. Pengagihan berat badan adalah 50:50, dan sudah tentu Quattroporte (standard), pacuan roda belakang. Tetapi ia tetap satu tamparan sebuah kereta, yang tidak seperti generasi sebelumnya tidak "mengecut" apabila anda tiba di jalan raya penggulungan kegemaran anda. Cengkaman, cengkaman dan brek tidak kurang gembira. Maklum balas daripada kawalan (yang bukan elektrik) yang baik dan peralihan antara pengendalian neutral dan kecewa telah menjadi lebih santai. Namun pasangan sebenar mungkin akan lebih baik disampaikan oleh Ghibli lebih padat.

Maserati Quattroporte

BiTurbo
Bahawa nama yang masyhur (lagi?) Back, tetapi turbos adalah bahawa. V8 atmosfera berbunyi megah generasi sebelum Quattroporte hilang selama empat, masih untuk GranTurismo dan Grancabrio. Sebaliknya, terdapat dua blok dengan dua turbochargers kedua-dua yang dibangunkan oleh Ferrari dan dibina oleh Ferrari. Kedua-dua enjin sentiasa digabungkan dengan ZF automatik 8-kelajuan.

Quattroporte GTS mendapat V8 3.8 liter yang menghasilkan 530 hp dan 710 Nm. Ia memberikan kelajuan tertinggi hebat yang Quattroporte 307 km / h. Namun, baik yang orang Itali tidak menyertai perjanjian puan-puan Jerman untuk menghadkan kereta 250 km / h. oleh itu perlu diberi lebih awal tanpa pek prestasi memandu 300 +. The pecut 100 membuat Quattroporte GTS dalam 4.7 saat. Yang setengah rentak yang lebih perlahan daripada Audi S8, tetapi sama dengan S63 AMG (4,6s). Walau bagaimanapun, Quattroporte berasa kurang cepat daripada akan menjadi 530 hp, seolah-olah rahsia kurang kuda yang ada.

Memandangkan sifat Quattroporte baru dan penambahan dua turbochargers, redaman boleh juga tidak menghairankan bahawa bunyi enjin kini kurang mengganggu. Tetapi diam-diam saya terlepas: ngauman V8 yang boleh membawa bayi menangis. Ia sentiasa jelas bahawa walaupun empat pintu adalah sesuatu yang istimewa tentang.

Maserati Quattroporte

V6 & 4WD
Jika anda menghargai pacuan roda, ia secara automatik menjadi twin turbo Quattroporte S Q4 V6. V6 menghasilkan 410 hp yang sihat dan 550 Nm dan oleh itu mencapai kelajuan maksimum 285 km / h. Dengan pacuan empat roda V6 pecut dalam 4.9 saat untuk 100, 70 kg lebih ringan penggerak belakang akan dilakukan kira-kira 5.1 saat.

Maserati Quattroporte

Ergonomik, dalaman dan pilihan
Ini adalah tempat di mana Maserati bergelut untuk bersaing dengan pertandingan. ruang tidak, tetapi ergonomik dan mutu kerja. Terdapat sedikit untuk menunjukkan apa yang kualitatif kurang, tetapi saya mengalami perasaan yang kurang kaya daripada pertandingan. kegagalan dibuktikan, terdapat juga: gearshift terasa agak membosankan dan kawalan untuk penyaman udara hanya tidak muncul dibaca dan di luar matahari.
Apa pembeli mungkin untuk mencari kurang serius adalah kekurangan teknologi canggih di atas kapal. Untuk sistem keselamatan seperti amaran lorong berlepas, amaran perlanggaran dan pemantauan titik buta yang anda cari sia-sia, Maserati tidak mempunyai buat masa ini. Google Maps Navigation juga tidak, tetapi titik capaian Wi-Fi boleh juga dalam senarai pilihan. Sistem navigasi adalah baik, tetapi itu tidak akan membawa kepada meletakkan bahagian Quattroporte di senarai pendek.

Maserati Quattroporte

kesimpulan
Audi panggilan 152 420 euro untuk S8, untuk € 123 950, S500 Mercedes-Benz dengan jarak roda pendek dan bersedia untuk Jaguar XJ dengan V8 supercharged dan 510 hp bermula pada 114 921 euro. Harga pelbagai Panamera dari 99 600-176 400 euro untuk V6 di Panamera Turbo. Quattroporte GTS V8 pergi ke sana semua mendadak lebih harga 195 110 euro. Penentuan harga V6 dengan all-wheel drive sesuai sedikit lebih baik, iaitu dari 140 357 euro (hanya dengan pacuan roda belakang ada lapan lagi besar dari). harga A snapperand Quattroporte pasti tidak.

Sama ada Quattroporte A8, 7-siri, Panamera, S-Class, XJ dan Lexus LS adalah sukar untuk membuat tidak boleh dijawab dengan ya atau tidak. Keajaiban anda memandu di sekitar sedan Ferrari atau Bentley Itali, diturunkan kepada latar belakang. Untuk Maserati untuk menggambarkan sebagai pudar kehebatan agak jauh, tetapi kemuliaan adalah kurang daripada dulu. Quattroporte adalah dari segi kesukanan, dinamik pemanduan dan sukar untuk menggambarkan apa yang kita rasa tetapi hanya panggil "Yabba Dabba Doo!" Telah hilang. Dari segi ketersediaan dan kecanggihan keselamatan, alat dan sistem multimedia melakukan Jerman pasti lebih baik, tetapi tidak semua orang dilakukan sebagai nilai banyak. Kemasan dan ergonomik tidak mendapatkannya daripada pertandingan, tetapi nasib baik terdapat dua perkara mengapa anda boleh memilih untuk Quattroporte. Ia adalah satu Maserati. Dan Ferrari membangunkan enjin dan membina mereka. Yang sejuk, tetapi jika ia cukup sejuk untuk Maserati untuk membawa lagi yang perlu dilihat sasaran pertumbuhannya. filem!