Tayar Runflat cukup akhirnya selesa?

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

band

Seperti yang kita tahu pengeluar tayar mana Kees van de Grint sebelum ini bekerja untuk mempercayainya.

Sudah lama sejak sesiapa telah pergi ke BMW apabila mereka mengambil ke dalam kepala mereka untuk membuat tempat yang beberapa model standard dengan tayar runflat. Tayar akan memberi keselesaan yang cukup dan ciri-ciri memandu sangat baik di mana jenama terkenal dengan tidak mendapat manfaat.

Sementara itu kami terus beberapa tahun dan barkers forum yang tidak termasuk Ameren bahawa perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anda mempunyai sebuah kereta dengan runflats membeli satu set skids konvensional di bawah berhimpun, agak ternganga. Sebuah pengeluar tayar Jepun yang adalah peminat jambatan dan batu kini datang dengan generasi baru yang mempunyai runflats menyapu kritikan jadual akhir. Bagaimana tentang beberapa perkara bersama-sama?

Jika anda menggunakan Plattfuß 'mendapat bahagian tepi tayar anda runtuh sepenuhnya dan adalah getah seperti yang anda memandu dengan dalam masa yang singkat sekali untuk keping. Untuk menyelesaikan masalah ini, runflats konvensional keping tambahan kuat di sisi tayar, yang merupakan bentuk menyimpan band yang lebih kurang utuh dalam tayar deflating. Kelebihannya ialah keselamatan yang lebih banyak dan memudahkan tetamu. Anda iaitu mempunyai band kebocoran di dalam hujan lebat Meletakkan lutut anda dalam lumpur untuk meningkatkan kereta anda dan menukar tayar, tetapi biasanya boleh memandu kadar yang lebih santai di rumah dan kemudian membuat temujanji dengan petani band .

Walau bagaimanapun, ini juga mempunyai kelemahan. Pertama, terdapat menunggu pada petang Ahad yang cerah dengan runflats deernes muda kurang di sebelah tepi jalan untuk membantu anda. Kedua, pipi daripada runflat purata sekeras besi, yang tidak memberi manfaat kepada keselesaan kereta.

Teknologi ini bermaksud apa-apa, jadi ia adalah satu perkara masa sebelum kita manusia dapat menyelesaikan masalah ini. Well, masalah kedua di mana-mana. Kami melakukan ini melalui penggunaan sains, dalam kes ini, Nano teknologi Pro-Tech, yang memastikan bahawa sebatian sulfur antara molekul karbon diedarkan di lokasi strategik di kompaun tayar. Ini helah kimia menyebabkan kurang geseran dalaman dalam bahan supaya kurang haba adalah gegenereert. An koelvinnetje tambahan di bahagian dalam tali pinggang kemudian menyebabkan pengurangan penjanaan haba.

Kerana pita kekal sejuk dan oleh aplikasi struktur baru bahagian yang boleh berurusan dengan lubang, dan keadaan tdk sama rata di jalan raya, ketebalan dan berat manik tayar boleh dikurangkan. Ini akan mereka yang masih cukup kuat untuk berfungsi sebagai runflat tetapi kemudian juga menjadi lebih selesa. Menurut jurulatih ikatan petani band Jepun yang tidak mempunyai banyak kejayaan kini boleh didapati dengan Michael Schumacher dalam Formula 1 di UK. Kos tambahan berbanding tayar sama tetap jenama yang sama adalah kira-kira 10-12 peratus.

Runflats menjadi untuk anda pilihan atau memandu anda lebih suka kereta Fred Flinstone yang? Beritahu dalam komen.