Keputusan Formula 1 Grand Prix Kanada 2017

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Lewis Hamilton

Hamilton pas Vettel pada atau tahu "Der kleine Finger 'melebarkan kedudukan-Nya? Baca laporan penuh di sini!

The Canadian Grand Prix secara tradisinya salah satu kaum yang paling menyeronokkan pada kalendar. landasan yang terima kasih teguh kepada laluan lurus yang panjang dan berbeza dengan perlumbaan jalan dua minggu yang lalu, terdapat banyak peluang untuk mengatasi. Kursus ini terkenal dengan cuaca berubah-ubah itu. Pada permulaan tidak ada hujan, tetapi hembusan angin seolah-olah menjadi besar. Kegemaran untuk menang? Lewis Hamilton, selepas pusingan besar beliau pelumba Britain semalam seolah-olah mempunyai terbaik. Walau bagaimanapun, kadar perlumbaan Ferrari, mengesankan. Ia seolah-olah bahawa Red Bull dengan Max Verstappen bermula dari P5 sudah di atas apa RB13 tin. Tetapi andaian ini lakukan? Dalam Formula 1 anda tidak tahu, selepas semua. Sebagai Murray Walker berkata: "Dalam Formula 1 apa-apa boleh berlaku, dan ia Biasanya". lelaki yang baik.

mula:
Max Verstappen mempunyai permulaan yang hebat !!! Serta-merta dalam kedua-dua sudut pertama Max menangkap tempat kedua. Hampir serta-merta selepas itu akan ada kereta keselamatan di trek. Felipe Massa dan Carlos Sainz sedang afgeknald kerja. skids kereta Carlos Sainz dan Felipe Massa mengambilnya. Satu kejadian tertentu. Grosjean pergi secara langsung dalam untuk membaiki sayap-Nya, untuk menyertai sebagai ke-17 di seluruh padang. Hanya permulaan perlumbaan ini adalah lebih menarik daripada perlumbaan dua minggu lalu.

Jika anda tertanya-tanya berapa cepat Mercedes-AMG GTS Bernd Mayländer di arena pacuan kuda: kira-kira 2 minit dan 2 saat. Jangan salah faham. Kereta-kereta yang masih berjalan pusingan di belakang kereta keselamatan. dalam musim 3 AMG GT pergi di dalam. Pada babak kedua Verstappen membetulkan gigi pepatah ke dalam kotak gear pepatah Hamilton dan memberikan tekanan. Verstappen mempunyai tergesa-gesa jelas.

yang pusingan 6 Vettel pergi di dalam untuk sayap depan rumahnya rosak diganti. Sayap yang pergi oleh kenalan dengan Max Verstappen. dengan itu Jerman jatuh kembali ke tempat ke-18. Dia berjalan jauh lebih cepat daripada yang lain dan memotong mungkin, jadi semua kita boleh menghapuskan orang-orang Jerman lagi. Tetapi malangnya kita boleh, malangnya, tidak menyusut Verstappen. Oleh kerana masalah dengan (mungkin) MGU adalah Dutchman. Kereta keselamatan maya dikerahkan pada pusingan 11.

dalam musim 15 perlumbaan itu disambung semula. Hülkenberg picks Stoffel Vandoorne, tetapi yang kita lihat di sana pada P9? Sesungguhnya Lance Berjalan yang berjalan perlumbaan rumahnya. Akan Canadian namun beberapa Mei? Pertempuran untuk P10 (dengan Hülkenberg dan Kvyat) adalah lebih menarik daripada depan 'perjuangan'. Hamilton mendahului murah hati dengan rakan sepasukan jarak yang sesuai Bottas beliau.

musim 19: Ricciardo datang dalam satu set tayar baru, hanya selepas Raikkonen juga telah. Disebabkan oleh keadaan dengan pitstops Ocon adalah di tempat kedua selepas Bottas masuk ke dalam lubang musim 24. Sekarang Max keluar, kita melihat rakan sepasukan Ricciardo. Daniel adalah satu-satunya pemandu di lapangan yang menunggang pada tayar lembut. 3 tunggangan atas pada Ultrasofts (band yang paling lembut), manakala selebihnya 10 teratas dengan syarat Super Soft. Ricciardo akan pergi untuk Long Run?

dalam musim 27 ditundukkan Nico Hülkenberg Berjalan Long, memberi anak jutawan muda semula hanya di luar mata. Mengecewakan. Adakah terdapat apa-apa percanggahan di tempat kerja? Ya, Hülkenberg seolah-olah mendapati kelajuan dalam Renault beliau dan kini berada pada P9. Pada masa yang sama melampaui Vettel Fernando Alonso, yang jelas tidak mempunyai masa hidupnya. Dia mengadu tentang segala-galanya: enjin adalah rendah pada kuasa, beliau tidak mendapat maklumat yang betul daripada pasukan dan skrin di ATM adalah terlalu kecil untuk menunjukkan keseimbangan. Watch Fernando, ini adalah minta allah Jepun kerana gagal enjin Honda.

semasa musim 31 Bottas kemudian benar-benar mula menggesa Ocon. Tentera India pemandu mesti masih di dalam, jadi ia seolah-olah tidak mungkin bahawa Esteban di semua kos akan mempertahankan tempatnya. Atau supaya anda akan berkata, tetapi Ocon menawarkan rintangan berani. rakan sepasukan beliau melakukan perniagaan yang sangat baik, kerana Perez tepat berada di belakang Daniel Ricciardo. Semua orang kini telah berhenti pit, Alonso selepas. Tertanya-tanya apa taktik mereka akan membuat persembahan di McLaren, Alonso memandu selama setengah lebih daripada satu saat lebih perlahan daripada pemandu di sekelilingnya.

pusingan 37: Hamilton masih mendahului mulia, 10 saat untuk Bottas, Ricciardo yang juga menyimpan pada jarak yang sama. Di belakang ia adalah menarik. Raikkonen adalah munasabah (2 saat) di belakang Perez, tetapi pada masa yang sama Esteban Ocon meletakkan keldai. Ia seolah-olah menjadi lebih menarik, kerana di belakang Ocon Vettel adalah cepat menghampiri. Jerman adalah Mercedes selepas, yang paling cepat di trek.

Raikkonen masuk ke pit untuk satu set Ultrasofts, terutamanya. Mungkin mereka mahu meletakkan dia di 'udara bersih', tetapi masih 26 pusingan pada Ultrasofts memerlukan berhati-hati. Nampaknya untuk bekerja dengan baik sejak Raikkonen berjalan keras pada Vettel, yang dalam tayar yang lebih tua.

Kita tahu masa adalah McLaren dan Williams telah berjuang satu sama lain. yang pusingan 48 kes itu, betapa pasukan akan ingin ia pada mulanya. Berjalan-jalan outwitted Alonso dan seolah-olah benar-benar untuk mendapatkan tempat di mata (P10). Dilaporkan dia menerima daripada bapanya daripada kelab hoki, zoo atau lapangan terbang (tetapi juga boleh dibuat). Pada masa yang sama Ricciardo amat menyusahkan dengan tayar, yang terletak di sempadan cengkaman dan slip. Melalui radio, Australia adalah maklumat untuk mendapatkan Force India masih ada lagi masalah (pergi). Untuk makluman: Perez adalah satu saat di belakang Ricciardo dan Ocon adalah 3/10 belakang Perez. Tentera India melakukannya sepanjang musim dengan baik. Monaco selepas jaringan pasukan dengan kereta merah jambu setiap mata berganda selesai.

Force India amat sporty. Ocon mempunyai untuk menangkap lebih cepat daripada Perez dan Ricciardo difikirkan. Bukannya arahan pasukan mereka serahkan kepada Perez. perkara yang baik. Bagi Force India untuk menghadiri adalah satu perkara yang baik: Ferraris 10 saat di belakang Ocon. Tetapi kereta merah memandu masa pusingan lebih cepat. Raikkonen berjalan 1: 15.4, manakala Vettel 1: 15.2 larian. Yang lain daripada 5 bahagian memandu di tinggi-1: 16s. Itu adalah satu setengah saat setiap pusingan yang lebih cepat.

pusingan 55 tidak akan turun dalam sejarah sebagai pusingan terbaik Kvyat. Ia masuk ke dalam lubang-lubang, tetapi benar-benar segala-galanya yang tidak kena. Tayar yang baik tidak bersedia dan terima kasih kepada penantian yang panjang, enjin berhenti. Kvyat boleh bergerak ke hadapan, tetapi dekat dengan ke-17 (dan terakhir) di padang. Rusia adalah tiga pusingan kemudian dalam lubang. Dia tidak perlu berjalan kaki juga.

The Hague Kwartiertje telah tiba! Akan masih berlaku? Dengan hanya sepuluh Lap muncul keuntungan pergi ke Hamilton. Walaupun mendahului British dengan baik, ia ketara meningkatkan kadar. dalam pusingan 61 Raikkonen seolah-olah tidur sedikit kerana dia verremt dirinya untuk selekoh akhir. Vettel memanjangkan lalu anaknya.

Kenyataan mengenai tidur yang tidak berakhir, kerana masa pusingan menunjukkan bahawa Raikkonen pada pusingan empat saat lebih perlahan. The Finn mempunyai masalah dengan kereta. nasib buruk bagi Raikkonen, tetapi rakan sepasukan adalah lebih baik. Dia betul di belakang pasukan Force India. Vettel sudah datang seluruh bidang, tetapi kini datang kerja sebenar. Beliau mempunyai lima pusingan untuk meneruskan kehidupan.

Lima pusingan menarik manakala Ocon mesin besar dengan Perez. Vettel masih di belakang Ocon. Ya! dalam pusingan 66 Ocon seolah-olah akhirnya memintas Perez. Tetapi Perez pihak ke dapat. Pada masa yang sama Vettel duduk di tunggu dan melekat ia meneroka di luar Ocon, yang menghalang lewat. Ocon segera jatuh kembali beberapa saat, tetapi harus mengucapkan terima kasih kepada perlumbaan yang menarik.

maka dalam pusingan 69 ia masih tidak kena untuk McLaren, Alonso lagi gugur kerana enjin Honda yang patah. Goh. Mereka sangat stabil dalam prestasi dalam mana-mana, kerana di Jepun. Namun beberapa tindakan! Mathews yang Vettel. Dia melakukan silap mata lagi dan memungut pada pusingan kedua terakhir di tempat keempat pada Sergio Perez, manakala Lewis Hamilton menangkap keuntungan, P2 Bottas dan Daniel Ricciardo (sekali lagi) adalah ketiga.

Seperti yang saya katakan, Grand Prix Kanada sering lagi perlumbaan yang menarik. Kasihan Verstappen keluar selepas apa-apa permulaan yang cemerlang, tetapi untuk umat peminat F1 di Montreal adalah menikmati lama!

Keputusan lengkap:

1. Lewis Hamilton
2. Valtteri Bottas
3. Daniel Ricciardo
4. Sebastian Vettel
5. Sergio Perez
6. Esteban Ocon
7. Kimi Raikkonen
8. Nico Hülkenberg
9. Lance Berjalan (!)
10. Romain Grosjean.
11. Joylon Palmer
12. Kevin Magnussen
13. Marcus Ericcson
14. Stoffel Vandoorne
15. Pascal Wehrlein
16. Fernando Alonso

DNF:
Felipe Massa (Crash)
Carlos Sainz (Crash)
Max Verstappen (Sistem Hybrid)
Daniel Kvyat (Transmisi?)
Fernando Alonso (Motor)

* Update *: Kami telah mengulas Max:

Verstappen selepas Montreal