“Formula satu merupakan satu malapetaka bagi saya”

Posted on 17.11.2017 in Общая категория by

Webber-Kova

Adalah kenyataan yang berani ini datang dari mulutA) Taki InoueB) Toranosuke TakagiC) Yuji IdeD) Tony Fernandes

Sesungguhnya! Ia adalah E) Sebastian Vettel. Well, diam-diam sudah tentu tidak. Walaupun Jerman telah penghakiman kadang-kadang sukar trafik radio, ia berhutang banyak kepada sukan ini. Tetapi di mana pemandu-pemandu terbaik dan pasukan di lapangan boleh mendapat sepotong berminyak F1, belakang penanda adalah suatu perkara yang berjuang dan membayar kerugian. akaun boleh sebahagiannya disokong oleh pemandu profesional yang sedia meletakkan wang untuk pengalaman F1, "tetapi yang lain akan mempunyai batuk pemilik pasukan.

Semua ini dengan sering didorong oleh kesombongan harapan sia-sia bahawa 'Nama pengguna yang Race Emporium' pada hari yang indah di hadapan grid negeri akan datang, atau sebaik-baiknya sebelum Ferraris dan McLarens. Tunggu, keluar untuk Silver Arrows? Nah, mari kita menghadapinya: kini ia mungkin untuk membayangkan, tetapi jika apa-apa tidak lagi berjalan di Mercedes dan beberapa pengurusan-yo akan meningkat terlalu banyak kos, jadi jenama lagi boleh meninggalkan sukan itu. Itu hanya apa yang melakukan pengeluar besar yang perlu dilakukan dalam F1.

Kerana kenyataan ini akhirnya datang protagonis cerita ini, Tony Fernandes, tempat kejadian di sarkas F1. Pada pertengahan 00s, sebahagian besar daripada pasukan swasta yang di solek majoriti padang pada masa lalu, fumigated oleh kos yang semakin meningkat. Ada yang mampu untuk menjual kedai mereka di Asia seperti Jordan dan Minardi. Lain-lain seperti Arrows hanya hilang dari grid.

Baik yang tidak pernah menjadi yang berbeza pada masa lalu. Senarai pengembara memulakan sebuah pasukan F1 pada masa lalu dan kemudian hilang dengan cepat adalah hampir tidak berkesudahan. Hanya beberapa daripada nama-nama pasukan berdebu: Eagle, DeTomaso, Connaught, ATS, Ensign, Belanda Boro, Forti, Hesketh, Kojima, Larrouse, Lotus (kini tiga kali), Onyx, Osella, Penske, Walter Wolf Racing dan @ willeme ini kegemaran, Andrea Moda F1. Tetapi setiap kali parasit baru bagaimanapun sekali lagi bersedia untuk mengambil tempat orang yang rugi lepas.

Kecuali selepas musim 2009, sekurang-kurangnya, jadi ia seolah-olah pada mulanya. Formula 1 sendiri telah memotong jari. Bernie Ecclestone tidak merahsiakan bahawa dia memakai apa-apa untuk pasukan yang memerlukan datang mengesan adalah pihak mahal. Dia hanya hebat, menarik jenama kaya. Pada tahun 2008, musang diam-diam mungkin bangga sebagai merak dengan tujuh ekor. Majoriti padang bermula terdiri daripada (de facto) pasukan kilang, yakni dari Ferrari, BMW, Renault, Toyota dan Honda (McLaren-) Mercedes. Tetapi dua tahun kemudian, berkata separuh daripada pasukan "Okay, bye!" Kepada Bernard lama, lepas dan F1 dengan masalah besar di belakang.

Terdapat hanya sembilan pasukan iaitu (jadi 18 kereta) di. Di samping itu, beberapa pasukan selebihnya sesat juga tidak betul-betul dalam keadaan sihat. Oleh itu cepat membangunkan rancangan untuk masih menarik beberapa muka baru. Max Mosley dikenakan pemilik pasukan berpotensi sebelum mereka boleh bersaing pada bajet panjang dan sempit, kerana akan ada had belanjawan. Cosworth akan menyediakan enjin ekonomi yang bagus.

Kita tahu apa janji-janji ini telah datang. Tiga pasukan baru (asalnya Lotus Racing, Hispania Racing pasukan F1 USF1 dan Virgin Racing dipanggil) semua telah pun hilang dari tempat kejadian. Akhirnya, ketiga-tiga seberapa banyak pasukan persendirian yang digunakan mereka sebagai tidak lebih daripada stop-jurang untuk merapatkan tempoh sehingga ada sekali lagi mendapati modal pihak berkuasa untuk mengisi bidang. Mengimbas kembali pada BBC Radio 5 Live Lotus / Caterham, Tony Fernandes juga menunjukkan bahawa Formula 1 merupakan satu malapetaka baginya.

Formula 1 merupakan satu malapetaka bagi saya. Bagaimanapun, tidak semua sentiasa diukur dengan berapa banyak kejayaan yang anda ada, saya fikir ia adalah penting untuk melakukan perkara yang saya percaya. Dan saya adalah baik pada grid dengan Ferrari, McLaren dan Williams, saya sentiasa kelihatan sehingga. Okay, kita berada di belakangnya, akan tetapi kami berada di sana.

Hakikatnya adalah bahawa Max Mosley telah berjanji saya bahawa kos akan menjadi untuk menjalankan pasukan F1 separuh. Dalam realiti, bagaimanapun, hanya kos tetapi naik. Satu pasukan F1 bermula dari apa-apa hari ini adalah perniagaan yang berisiko, saya tidak melihat ia berlaku kepada seseorang seperti Eddie Jordan boleh memakai satu pasukan dan pada masa hadapan boleh memenangi perlumbaan. Belakang bidang ini hanya akan membayar kerugian juga membayar pemandu. Ia memalukan benar-benar dengan itu bakat kekal di sebelah.

Diberi perhatian.

Image mempunyai nilai kredit: Webber dan bertemu Kovalainen di Valencia di Twitter